پارکینسون بعد از آلزایمر شایعترین بیماری تخریب کننده دستگاه عصبی و مغز به حساب میآید که متأسفانه هنوز علم موفق به کشف درمان و روشهای قطعی پیشگیری از آن نشده است. پارکینسون یک بیماری عصبی است که در سنین بالای ۶۰ سال خود را نشان میدهد. البته این بیماری در جوانان نیز دیده میشود اما شیوع آن به مراتب کمتر از سالمندان است. بیماری پارکینسون را بهطور رسمی در سال ۱۸۱۷ در مقالهای با عنوان رسالهای در زمینهی فلج لرزشی معرفی کرد. جیمز پارکینسون پزشکی ساکن لندن بود که علائم کلاسیک پارکینسون را در سه نفر از بیماران خود و نیز سه فرد رهگذر در خیابان مشاهده کرده بود. بیماری پارکینسون یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی در بزرگسالان مسن تر که مشخصه آن سفتی عضلانی پیشرونده تدریجی ، لرزش و از دست رفتن مهارت های حرکتی است . این اختلال هنگام رخ می دهد که نواحی خاصی از مغز توانایی خود در تولید دوپامین را از دست می دهند.
پژوهشگران بر این باورند گاهی عوامل ژنتیکی در بُروز این مشکل سلولی نقش دارند. در سال ۱۹۹۷، پژوهشگران مؤسسهی ملی سلامت آمریکا متوجه وجود جهشهایی در ژن SNCA در خانوادههایی شدند که شیوع پارکینسون در آنها فراوان بود. در سال ۲۰۰۴، پژوهشگران جهشی را در ژن LRRK2 پیدا کردند که موجب بُروز پارکینسون در چندین خانواده در آمریکا و اروپا شده بود. از آن زمان، ژنهای دیگری نیز کشف شدهاند که با پارکینسون مرتبط هستند.
در اینجا به بیان برخی از راه ها و شیوه های جلوگیری از بیماری پارکینسون خواهیم پرداخت :
داروهای هورمونی : نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۳ روی ۷۷۰۰۰ زن انجام شده است نشان می دهد که دریافت داروهای هورمونی و در کنار آن مصرف زیاد قهوه در دوره ی یائسگی، خطر ابتلا به پارکینسون را بالا می برد. به عقیده ی محققان، خانم هایی که قرص های هورمونی مصرف می کنند و در طول روز شش فنجان یا بیشتر قهوه می نوشند، چهار برابر بقیه در معرض این بیماری قرار دارند. توجه داشته باشید که هورمون استروژن روی سیستم دوپامینرژیک تاثیر می گذارد. اگر تحت درمان با استروژن (هورمون درمانی در یائسگی) هستید، بهتر است مصرف قهوه را کاهش دهید.
مصرف بیشتر فلفل: خوردن انواع فلفل در رنگ های مختلف خطر ابتلا به پارکینسون در حال توسعه را کاهش می دهد. البته پزشکان هنوز مطمئن نیستند که فلفل خام تاثیر بیشتری در پیشگیری از این بیماری دارد یا نوع پخته آن. با این حال شما می توانید برای بهره مندی از مزایای فلفل، روز خود را با املت حاوی فلفل، ناهار خود را با سالاد همراه با فلفل خرد شده و شام را با سوپی که حاوی این سبزی باشد، شروع کرده و به پایان ببرید.
آفت کشها و آلایندههای شیمیایی : اگرچه برای اثبات این نظریه هنوز به بررسیهای بیشتر نیاز هست، اما بهتر است بدانید که قرار گرفتن در معرض آفت کشها، سموم و آلایندههای شیمیایی جزو عوامل احتمالی افزایشدهنده خطر ابتلا به پارکینسون است. محققان فرانسوی بر این عقیده هستند افرادی که سالها در معرض سموم کشاورزی هستنند (مانند کشاورزان و غیره) بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند. توصیه میکنیم در حین سم پاشی محصولات کشاورزی و غیره حتما از ماسک استفاده کنید. علاوه بر این تا حد امکان از میوهها و سبزیجات ارگانیک استفاده کنید و یا اینکه قبل از خوردن آنها، به دقت آنها را بشویید.
خواب مناسب : یک خواب خوب شبانه میتواند به معنای واقعی کلمه ذهنتان را پاک کند. ، پژوهشی جدید بر روی موشهای آزمایشگاهی نشان میدهد که سیستم تصفیه ضایعات مولکولی مغز (که سال گذشته کشف شد) وقتی که ما به خواب میرویم، در بیشترین حالت فعالیت خود قرار دارد. این یافته، به درک بهتر دلیل نیاز ما به خواب کمک میکند و میتواند الهام بخش درمان آلزایمر، پارکینسون، و دیگر بیماریهای سیستم عصبی باشد که با ساخت پروتئین در مغز در ارتباطند.
آنتی اکسیدان ها: مصرف آنتی اکسیدان ها خطرات ناشی از استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش می دهد که خود عامل ابتلا به پارکینسون هستند. مصرف غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مانند کنگر فرنگی، کلم پیچ، سیب زمینی، انواع توت، گلابی، سیب ها، انگور، تخم مرغ، عدس، لوبیا، گردو، شکلات تیره، باقلا و … برای پیشگیری از پارکینسون ضروری است. دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد آنتی اکسیدان ها می تواند شما را دچار مسمومیت کند.
مسائل روحی : نتایج یک پژوهش هلندی که در سال ۲۰۰۲ انجام شده است نشان می دهد که افسردگی خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را افزایش می دهد. محققان بین سال های ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ روی حدود ۱۳۵۸ نفر که دچار افسردگی بوده اند، بررسی هایی انجام داده اند. نتایج این بررسی ها با وضعیت افراد سالم (غیرافسرده) مقایسه شد. محققان به این نتیجه رسیدند افرادی که به مدت طولانی از افسردگی رنج برده اند، به میزان سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به پارکینسون قرار می گیرند. اگر دچار افسردگی هستید، حتما به روان پزشک مراجعه کرده و نسبت به رفع مشکتان اقدام کنید.
منبع و ماخذ : alexandritelaser-diodelaser.com